فناوری نانو در منسوجات: ایمنی محیط زیست و شیوه های پایدار
دوره 1، شماره 3، 1404 تابستان، صفحات 147 - 158
1- مدرس و مدیر دپارتمان مهندسی صنایع شیمیایی، ایران، تهران، دانشگاه جامع علمی کاربردی، مرکز آموزش شرکت تولیدی و صنعتی آذین خودرو
2- دانشجوی کارشناسی مهندسی فناوری صنایع شیمیایی، ایران، تهران، دانشگاه جامع علمی کاربردی، مرکز آموزش شرکت تولیدی و صنعتی آذین خودرو
3- دانشجوی کارشناسی مهندسی فناوری صنایع شیمیایی، ایران، تهران، دانشگاه جامع علمی کاربردی، مرکز آموزش شرکت تولیدی و صنعتی آذین خودرو
4- دانشجوی کارشناسی مهندسی فناوری صنایع شیمیایی، ایران، تهران، دانشگاه جامع علمی کاربردی، مرکز آموزش شرکت تولیدی و صنعتی آذین خودرو
چکیده :
گنجاندن نانوذرات در منسوجات، ضمن حفظ انعطافپذیری، خواص عملکردی قابل توجهی را به همراه دارد. امروزه، منسوجات نانو در بخشهای مختلفی مانند ورزش، مراقبتهای بهداشتی و حفاظتی به کار گرفته میشوند. با این وجود، به نظر میرسد که فناوری نانو توانایی تغییر چشمگیر وضعیت فعلی فناوریها را دارد؛ نگرانیهایی در مورد اثرات آن بر انسان و محیط زیست وجود دارد. بخش اول، اصول اولیه سمشناسی نانوذرات را بیان میکند و تأکید میکند که مطالعات آینده باید نانوذرات و نحوه تعامل، زیستفعال شدن و ایجاد تهدید برای انسان و محیط زیست را به طور کامل توصیف کنند. این مقاله مروری، جنبههای زیستمحیطی و ایمنی نانومواد را هنگام گنجاندن در منسوجات مورد بحث قرار میدهد. مقررات فعلی در مورد نانومواد در منسوجات مانند REACH (ثبت، ارزیابی، مجوز و محدودیت مواد شیمیایی)، EPA (آژانس حفاظت از محیط زیست) و OSHA (اداره ایمنی و بهداشت شغلی) بر نیاز به فرآیندهایی که نانوذرات را پوشش میدهند و اندازهگیری میکنند، تأکید دارند. همچنین، ادغام فناوری نانو سبز را در نظر میگیرد، توصیههایی برای استفاده ایمن از فناوری نانو برای ریشهکن کردن پیامدهای منفی بر محیط زیست ارائه میدهد و استفاده از اقلام طبیعی و قابل بازیافت را پیشنهاد میدهد. با نشان دادن کاربردهای واقعی، این بررسی نشان میدهد که پایداری و کاربرد نانوذرات میتواند برای پیشرفتهای بیشتر مانند منسوجات هوشمند و واکنشپذیر و همچنین تأمین جنبههای آینده فناوری نانو در منسوجات، دست در دست هم پیش بروند.
کلمات کلیدی :
